Het debacle met cryptohandelaar FTX dreigt grote schade toe te brengen aan de hele cryptosector. De wijze waarop cryptohandelaren worden aangestuurd gaat waarschijnlijk veranderen, denken analisten van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan.

Handelsbedrijven op de cryptomarkt zullen tegemoet moeten komen aan de eisen van beleggers om meer eigen vermogen in te brengen ter dekking van beleggingen. Sommige cryptobedrijven zullen daardoor niet overleven, aldus de analisten van JPMorgan

“Het lijkt erop dat er een nieuwe golf van margin calls, afbouw van schulden en faillissementen in de cryptosector op komst is”, schrijven de analisten in een rapport.

Zorgen over de financiële gezondheid van cryptohandelaar FTX hebben de afgelopen dagen gezorgd voor het equivalent van een bank run, waarbij beleggers massaal hun tegoeden opeisen. Oprichter Sam Bankman-Fried wilde in eerste instantie zijn bedrijf verkopen aan concurrent Binance. Maar die heeft zich teruggetrokken, na een kort boekenonderzoek bij FTX.

Bankman-Fried is vaak geprezen als grote held van de cryptowereld die andere cryptobedrijven de helpende hand toestak. Maar nu heeft de baas van FTX juist dringend hulp nodig. Er zijn niet veel kandidaten die dat zouden kunnen, aldus de analisten van JPMorgan.

De problemen bij FTX, dat in slechte financiële gezondheid lijkt te verkeren, kwamen als een verrassing. Dat zorgt volgens het team van JPMorgan voor “een vertrouwenscrisis en maakt andere cryptobedrijven niet happig om te hulp te schieten.”

De analisten van JPMorgan denken dat het enkele weken gaat duren voor de rust op de cryptomarkten enigszins terugkeert, tenzij FTX snel wordt gered.

Bitcoin kan dalen tot $13.000, volgens analisten

De belangrijkste cryptomunt, de bitcoin, heeft dit jaar al 65 procent aan waarde verloren en zakte donderdag tot onder het niveau van 17.000 dollar. Volgens de analisten kan de cryptomunt nog verder terrein verliezen tot rond de 13.000 dollar.

“Vlak voor de ineenstorting van FTX/Alameda Research bedroeg de totale waarde van de cryptomarkt net iets meer dan 1.000 miljard dollar en wij verwachten dat er in de komende moeilijke fase een bodem van in elk geval boven een totale marktwaarde van 500 miljard dollar bereikt gaat worden.”

Een positief gevolg van de huidige chaos zou kunnen zijn dat het crypto-ecosysteem veiliger en transparanter wordt. Volgens JPMorgan zullen spelers op de cryptomarkt door beleggers en overheden gedwongen worden om meer openheid van zaken te geven over hun financiën.

Het beschermen van de bezittingen van klanten die geld stallen bij cryptohandelaren, wordt zonder twijfel een belangrijk aandachtspunt.

Financiële experts hebben eerder al gewaarschuwd voor de hoge schuldniveaus excessieve risico’s die worden genomen door handelaren in de cryptowereld. “Het probleem met #crypto, is net als met de meeste zaken, de leverage“, tweette de bekende Amerikaanse belegger Michael Burry afgelopen woensdag. De term ‘leverage’ verwijst naar de mate waarin wordt belegd met geleend geld.

“Als je niet weet hoeveel leverage er in crypto zit, weet je niks over crypto”, aldus Burry. Hij herhaalde daarmee een waarschuwing die hij in juni 2021 voor het eerst uitte.

LEES OOK: De opkomst en spectaculaire instorting van het crypto-imperium van Sam Bankman-Fried: in 4 jaar tijd miljardair, in 1 dag vrijwel zijn gehele fortuin kwijt